Soms vraagt je hart je om even niet te denken en gewoon te doen, juist om niet te weten en alles wat er is gewoon te laten zijn. Zijn met wat er is... voelen wat je werkelijk voelt. Zijn in de ervaring van wat is... zonder te oordelen.

 

Tranen stroomden over haar wangen toen ze in de ogen van haar hart keek en ze haar handen in elkaar grepen, het gevoel alsof ze zichzelf vond. De merrie kwam binnen en legde voorzichtig haar neus op beide handen om deze energie te bezegelen. De juiste woorden zijn belangrijk en zorgen voor een geheel nieuwe energie en dynamiek die het systeem en het gedrag van een persoon beïnvloeden:
“Je bent mijn hart en jij bent er alleen voor mij”

De merrie was nu nog steeds bij haar en het hart stond tussen haar en haar man. Op het moment dat ze contact maakte met haar eigen hart, kwamen de andere paarden; haar “kinderen” weer dichter bij haar, wat ze meteen opmerkte. Toen ze vervolgens haar aandacht op haar man richtte, liep de merrie plotseling opzij en opende de weg naar haar man.”

[Fragment uit het boek: “De natuur als Trojaans paard”]

 

Paarden kunnen alleen maar laten zien wat ze voelen en dit steeds in functie van het geheel. Ze hebben er geen oordeel over. Je ervaart in het samenzijn met paarden puurheid. Een paard is een prooidier en wil dus steeds weten of je te vertrouwen en oprecht bent.

Paarden hebben een holistisch wereldbeeld, ze zijn een deel van de kudde en zijn altijd in het 'hier en nu'. Ze reageren steeds in dienst van 'het groter geheel'; de kudde, het collectief bewustzijn. Vanuit dit bewustzijn zijn ze steeds op zoek naar onderlinge samenhang en ordening. Ze weten dat hun juiste plek in de kudde zoeken niet over individuele winst of verlies gaat, maar over het voortbestaan van het collectief (de kudde).

Een paard zoekt naar verbinding. Ze reageren op jouw situatie in het hier en nu. Ze houden geen rekening met jouw verhaal, drama. De wijze waarop ze zich tegenover jou opstellen en ten opzichte van elkaar in de kudde verduidelijkt jouw verbindingen, relaties, situaties. Ze maken geen analyse en oordelen niet. Ze reageren met heel hun lichaam op jouw energie, wie je bent, wat je voelt, hoe je je gedraagt en omgaat met jezelf en anderen uit 'de kudde' in het moment. 

Ook kunnen paarden personen, delen van onszelf, situaties, liefde, verdriet, kracht,... presenteren. Het paard reageert op jou en op veranderingen in het energetisch veld in interactie met jou. Dit alles doorvoelen en volledig ervaren is belangrijk. Dit kan tijdens de sessie zelf, maar ook nog enige tijd erna. 

 

 

 

"Als we ons richten een boom, een plant, een vogel of andere dieren zoals paarden, honden, katten... is de taal die we spreken de taal van het hart... dit wil zeggen de universele taal waarmee alle vormen van bewustzijn met elkaar kunnen communiceren" Chris Griscom

 

 

De natuur is een ideale omgeving om tot rust te komen, uit te waaien en te herbronnen. Ze is onvoorwaardelijk en oordeelsvrij. Natuur is zuiver leven. Ze  geeft je de mogelijkheid jouw 'innerlijke natuur' te ont-dekken en te begrijpen.

Ze biedt een prachtige spiegel om inzicht te krijgen in jezelf, je kwaliteiten, drijfveren, patronen. Bomen, planten, dieren, landschappen zijn elk seizoen anders, voortdurende verandering is aanwezig. De natuur geeft je een enorme rijkdom aan beelden, metaforen en symbolen, prachtige voorbeelden van samenwerking, groei, processen,... .

Haar helende werking, oeroude wijsheid is zeer krachtig. Bewust worden van wat ze je te vertellen heeft, maakt je weer bewust van wie je bent en vanwaar je komt.

 

De natuur telt geen uren. Alleen de mens wil weten hoe laat het is.
 
De natuur heeft geen haast, de natuur moet niets van zichzelf en toch komt alles voor elkaar. Meer dan voor elkaar. Want kijk maar eens hoeveel rijkdom en overvloed de natuur in zich draagt. Een eikeboomzaadje groeit uit tot een mooie stoere eik, een tulpenbol groeit uit tot een mooie tulp. Precies in het tempo dat goed is, zonder iets af te dwingen. En ik heb nog nooit gezien dat een perenboom zijn best doet om een appelboom te zijn. Een perenboom is een perenboom en elk jaar rijpen er prachtige peren aan zijn takken. Hij doet precies waarvoor hij bedoeld is: een perenboom zijn. Als hij zou proberen een appelboom te zijn, zou dat jammerlijk mislukken. En kijk eens naar jezelf. Jij bent ontstaan uit een vrouwelijke eicel en een mannelijke spermacel. Jij bent als vanzelf ontstaan, daar heb je helemaal niets voor hoeven doen. De natuur deed zijn werk en na 9 maanden werd jij geboren. En toen jij geboren werd was iedereen blij. Je komst werd gevierd. Gewoon omdat je er was en niet omdat je al iets had gedaan. En ergens onderweg zijn we gaan geloven dat je iets moet doen, iets moet bereiken om er te mogen zijn. Jij mag er helemaal zijn, daar hoef je niets voor te doen en niets voor te bewijzen. Laat alles wat je doet een uitdrukking zijn van wie jij bent. Jij bent een geschenk voor de wereld precies om wie jij bent en wat jij kunt. Ontwikkel jóuw kwaliteiten en talenten en zet dat de wereld in. Dan gaat je leven moeiteloos en gaat het precies zoals het bedoeld is te zijn. Als jij jezelf bent dan ben jij de mooiste zelf die er is.
 
Sabine Hess

 

       Wil je via paarden en de natuur

  • opnieuw in contact komen met je eigen natuur en de verbinding ermee aangaan

  • meer duidelijkheid over je relaties, situaties, verbindingen

  • aanvoelen wat wederzijds respect is

  • weten welke angsten, emoties je tegenhouden

  • weten welke kracht zich in jou wil ont-wikkelen

  • je grenzen voelen, tonen, verleggen

  • meester worden van je eigen leven

  • gewoon puur zijn wie je echt bent

  welkom thuis!

 

 

 

"Stop eens met het streven naar allerlei dingen. Stop eens met dromen, plannen, bereiken, jagen, proberen iets te zijn, proberen ergens te komen. Je vergeet het meest simpele, het meest voor de hand liggende; om gewoonweg HIER te ZIJN." 

 

 

 

 

 

Meer over de helende kracht van paarden:

 
 

Helen met de kracht van het hart – een ontmoeting met medicijnpaarden

 
 
 
 
 

 "Alleen in onvoorwaardelijkheid ontvouwt de eenheid zich vanbinnenuit."

 

 


 Lelieboomgaardenstraat 20   3071 Erps-Kwerps   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   0498 64 01 25